Północ- Południe Europy 2023 #23

Dodano 27 października 2023 przez plik GPX
Północ- Południe Europy 2023 #23
  • Opis
  • Mapa
  • Punkty

Kod trasy

330698
Pobierz trasę w aplikacji
Wpisz kod w wyszukiwarce

Informacje

  • Rodzaj aktywności: Rower turystyczny
  • Stopień trudności: Łatwy
  • Gwiazdki:  4.9
  • Dystans: 109 km
  • Czas trwania: 9 h 30 min
  • Średnia prędkość: 11,45 km/h
  • Przewyższenie: 126,6 m
  • Suma podejść: 620 m
  • Suma zejść: 522 m
  • Data: 6 czerwca 2023
  • Lokalizacja: Rovaniemi
1737985
20230606_134631
1737986
20230606_125355
Lapoński schronienie
1737987
20230606_143609
Laavu
1737988
20230606_150831
W drodze na koło podbiegunowe.
1737989
20230606_152751
Finlandia
1737990
20230606_172316
W mieście Swiętego Mikołaja
1737991
20230606_174520
Uzupełnienie bidonów wodą ze źródełka
1737992
20230606_180137
1737993
20230606_180601
1737994
20230606_224330
Rovaniemi. Obiad z ogniska, znajdującego się przy laavu w parku Rovaniemi. Na zdjęciu fin, który zaprosił mnie do swojego domu. U niego wziąłem prysznic, oraz przespałem się w łóżku. Poczęstował mnie również suszonym mięsem renifera.
1737995
20230607_034342
„Lapin Poron kuivaliha” (suszone mięso renifera lapońskiego)
1737996
20230607_034406
W domu Fina- Rovaniemi.
23 dnia wyprawy dojechałem do miasta Świętego Mikołaja- Rovaniemi. Jest zbyt późno, by jechać do jego wioski, więc szukam miejsca na obóz. Pomyślałem o laavu, znajdującym się w parku tego miasta. Zbliżając się do niego, zauważyłem palące się ognisko. Starszy Fin na ruszci smażył kiełbaski. Pogadaliśmy do 2 w nocy. Gdy dowiedział się, że noc chcę spędzić w laavu, zaprosił mnie do swojego domu. Drugi raz obcy człowiek zaprasza mnie do siebie. Finowie są mega gościnni- to już wiem. U niego wziąłem prysznic oraz przespałem się w łóżku. Poczęstował mnie też suszonym mięsem renifera. Przyjemnie było słuchać jego opowieści o tym jak to mięso jest pozyskiwane. Ponoć dzieje się to przez krótki okres w roku a mięso suszone jest prastarą, tradycyjną metodą ludów Sámi na lapońskim powietrzu. W przeliczeniu na złotówki, kilogram tego mięsa kosztuje 1000zł!
„Lapin Poron kuivaliha” (suszone mięso renifera lapońskiego) ” jest pozyskiwane, przetwarzane i pakowane na obszarze hodowli reniferów w Finlandii, który znajduje się pomiędzy 65. a 70. stopniem szerokości geograficznej północnej. Zwierzęta te są urodzone, wyhodowane, oraz ubite w Finlandii na terenie hodowli reniferów. Wypasane są swobodnie na naturalnych pastwiskach wiosną, latem, jesienią i na początku zimy przed ubojem. W tym okresie niemal całe swoje pożywienie zdobywają z naturalnych źródeł na wyznaczonym obszarze geograficznym. W skład pożywienia wchodzą przede wszystkim trawy i zioła, grzyby oraz porosty. Po osoleniu mięso wywiesza się do suszenia na wolnym powietrzu. Suszenie odbywa się na zbudowanej lub wyznaczonej do tego celu zadaszonej powierzchni. Do zawieszenia mięsa na belce do suszenia używa się czystych haków metalowych. Suszenie odbywa się w okresie od lutego do kwietnia i trwa 3–6 tygodni.
brak wystarczającej ilości ocen

Skomentuj

Zaloguj się, aby komentować i oceniać trasy
Tagi
Moja mapa 0

Dbamy o Twoją prywatność

W celu zapewnienia naszym użytkownikom usług na możliwie najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika nasze aplikacje korzystają z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych.

Kliknięcie w przycisk "Akceptuję", oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych zgodnie z powyższym opisem. Dokładne zasady zostały opisane w naszej Polityce Prywatności.

Beta