Błyszczące w słońcu, pachnące, dorodne winogrona od lat stanowią jeden z elementów krajobrazu przygranicznych wzgórz. Historia podkarpackich win sięga średniowiecza, kiedy to produkowany przez przyklasztorne winnice napój stosowany był do sprawowania liturgii, a niebawem stał się także popularnym trunkiem wśród mieszczan. Wraz z rozbudową sieci dróg i szlaków kupieckich podkarpackie wina były stopniowo wypierane przez wina węgierskie. Na szczęście jednak tradycja i sztuka winiarstwa na tym terenie nie upadła, bowiem w wielu zagranicznych winnicach pracowali Polacy – oni także opiekowali się sprowadzonym z południa winem już na miejscu: w piwnicach, podczas leżakowania.
Winiarstwo to spory kawałek polskiej i słowackiej historii, stara się o nią dbać marka Carpathia, która powstała z inicjatywy Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska. Carpathia od lat pracuje nad tym, aby karpackie pogranicze stało się rozpoznawalne wśród polskich i zagranicznych turystów. Również dzięki przybliżaniu dziedzictwa, na którym opiera się współczesny kształt tych terenów, w tym również winnic.
Kuszący smak karpackiego wina
Prawdziwy rozkwit współczesnego winiarstwa w Polsce to dopiero końcowe lata XX wieku – wraz z powstawaniem coraz to większej liczby winnic pojawiła się również nowa dziedzina turystyki – enoturystyka, czyli turystyka winiarska. Tę gałąź turystyki definiuje się zazwyczaj jako wyjazdy do regionów winiarskich, podczas których turysta zapoznaje się z procesem wytwarzania wina lub uczestniczy w degustacji. Organizatorzy, a przede wszystkim sami gospodarze, nastawieni są przede wszystkim na przekazywanie wiedzy o winie, sposobach jego wytwarzania, przechowywaniu i odmianach winogron. To, co łączy winiarzy pogranicza to przede wszystkim niesamowita pasja: w trudnych podkarpackich warunkach wyprodukowanie jednej butelki wina kosztuje znacznie więcej pracy, niż w krajach południowych. Z tego też powodu uprawiane są tutaj winogrona odmian mieszanych i północnych, które znacznie lepiej znoszą zimowe mrozy i wiosenne przymrozki.
Odmiany, z których uprawia się kuszące wino białe to przede wszystkim Bianca, Aurora, Solaris czy też rodzima i niezwykle aromatyczna odmiana o przyjemnej nazwie Jutrzenka. Wina czerwone o przepięknej, głębokiej barwie pochodzą między innymi z odmian Regent, Rondo, Leon Millot i Frontenac. Niektórzy winiarze lubią także eksperymentować z odmianami bardziej wrażliwymi, wiąże się to jednak ze sporym ryzykiem: niekiedy nawet niewielki majowy przymrozek może zaważyć na całorocznych zbiorach. Śmiało jednak można stwierdzić, iż gatunki uprawiane na pograniczu polsko-słowackim dają wino o przepięknych barwach oraz wyrazistym, niezapomnianym bukiecie, który doceniają koneserzy na całym świecie.
Święto wina
Enoturystyka największą popularnością cieszy się w krajach o długich i bogatych tradycjach winiarskich, takich jak Niemcy, Włochy czy też oczywiście Francja, także jednak i Polska coraz prężniej zaczyna się rozwijać na tym polu: najwięcej winnic znajduje się w województwach małopolskim i podkarpackim, a co za tym idzie – również i w tych rejonach coraz bardziej popularna staje się turystyka winiarska.
Na wzrost zainteresowania enoturystyką mają także wpływ wydarzenia i imprezy związane z produkcją wina oraz szlaki tematyczne, biegnące przez lokalne winnice. Dobrze znanym szlakiem tego typu jest Karpacki Szlak Wina, stworzony przez dwadzieścia winnic z Polski i Słowacji, Jasielski Szlak Winny, skupiający kilkanaście winnic z okolic Jasła oraz Małokarpacki Szlak Winny, który zaczyna się w Bratysławie, a kończy w Trnavie, oddalonej od stołecznego słowackiego miasta o trzydzieści kilometrów. Podczas Dnia Otwartych Piwnic, organizowanego tutaj dwa razy w roku (w maju i w listopadzie) uczestnicy mogą zwiedzić około 160 piwnic. Nie ma tu długich korytarzy biegnących pod miastem, są małe, zazwyczaj zakurzone i ciemne piwniczki, w których odpoczywa wino podawane turystom do degustacji. W podkarpackim Jaśle największą zaś imprezą są Międzynarodowe Dni Wina, którym towarzyszy Konkurs Polskich Win, Dzień Otwartych Winnic oraz warsztaty degustacyjne i wystawy. To niezwykle ciekawe wydarzenie odbywa się co roku pod koniec sierpnia, zdecydowanie warto zaplanować sobie wolny weekend, aby wziąć w nim udział – niezapomniane wrażenia, smaki i aromaty gwarantowane!
CARPATHIA to coś więcej niż marka terytorialna, to sposób myślenia o Karpatach. Przyłącz się do nas, aby współtworzyć gospodarczy znak jakości Karpat, który skupia najlepsze produkty, atrakcje i usługi o charakterze karpackim.
Więcej informacji o CARPATHII uzyskasz:
Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska
www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com