Celem wycieczki MIKOŁÓW MOKRE i zabytkowe Piece zwane "WAPIENNIKAMI"
Piece służyły do wypalania wapna i skał wapiennych w celu uzyskania z nich wapna palonego. Bryły wapienne pozyskiwano z pobliskich kamieniołomów wapiennych. Wsadzane były do pieca za pomocą podestu o konstrukcji drewnianej, która z nastaniem nowych technologii produkcji została zastąpiona windą. Wypalane były w temperaturze 900-1000 stopni Celsjusza, a czas wypalania jednej porcji wahał się w granicach 24-30 godzin, zaś nadzór nad procesem technologicznym pełnili pracownicy zatrudnieni na stały etat lub sezonowo.Po II wojnie światowej wapienniki przeszły w ręce prywatne i do chwili obecnej zachowały się jako unikatowe relikty dawnej przemysłowej działalności na terenie Mokrego. Jeszcze do połowy lat 60. XX wieku niektóre z nich były używane do produkcji wapna, a nawet do lat ok. 1980-52.
Pobierz trasę w aplikacji
Wpisz kod w wyszukiwarce
Skomentuj